Ekseema

Ongelmaiho ja ihovaivat

Kuiva iho voi johtua ihosairaudesta, kuten psoriaasista tai ihottumasta (ekseemasta).

Ihottumat, eli ekseemat

Sana ”ekseema” tarkoittaa ”kiehua yli”. Termi ekseema on useamman sellaisen ihovaivan yhteisnimitys, joiden oireisiin kuuluvat esim. ihon punoitusta, turvotusta, kuivuutta, hilseilyä, kutinaa ja rakkulanmuodostusta. Ekseeman yhteydessä ihossa on meneillään tulehdusreaktio. Iho on usein myös sekä kuiva että hauras, jolloin sen vastustuskyky ulkoisia ärsykkeitä, kuten mikro-organismeja ja kemikaaleja vastaan, on alentunut. Ekseemat kutiavat usein, mutta jos ihottumaa raapii, tulehdus pääsee leviämään ja ihottuma pahenee entisestään. Suomessa arviolta noin 10 % väestöstä kärsii jonkinasteisesta ekseemasta.

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on kaikista yleisin ekseeman muoto, ja sitä ilmenee noin 20 %:lla kaikista lapsista. Atooppista ihottumaa kutsutaan myös taiveihottumaksi, sillä tätä ihottumaa ilmenee usein käsivarsien ja jalkojen taipeissa.

Hyvin pienillä lapsilla atooppista ihottumaa voi esiintyä missä päin kehoa tahansa, pikkulapsilla usein poskissa. Atooppinen ihottuma saattaa liittyä allergioihin, jolloin puhutaan ns. ristiallergioista (usein tiettyjä raaka-aineita kohtaan).

Henkilöillä, joilla lapsena on ollut atooppista ihottumaa, on suuri riski käsiekseeman synnylle aikuisiällä. Lapsuusiän atooppisen ihottuman ja aikuisiässä esiintyvän kuivan ihon ja ekseeman välillä on myös todettu yhteys.

Ärsytysihottuma

Kun iho esim. vahvojen pesuaineiden käytön tai liian usein toistuvan saippuapesun vuoksi usein altistuu ärsykkeille, se voi muuttua kuivaksi ja hauraaksi. Ihon luonnollinen suoja tuhoutuu ja siihen voi ilmaantua kosketusihottumaa/ärsytysihottumaa. Tällaisen ihottuman taustalla ei ole allergiaa. Tämäntapaiset kosketusihottumat ovat yleisiä urheilua harrastavilla lapsilla ja nuorilla (esim. jääkiekossa tai jalkapallossa käytettävien jalkasuojien alla).

Allerginen kosketusihottuma

Kun iho joutuu kosketuksiin allergiaa aiheuttavan aineen, kuten hajusteen tai nikkelin kanssa, seurauksena voi olla kehon immuunipuolustusjärjestelmän käynnistämä allerginen reaktio. Usein tämä reaktio leviää koko kehon iholle eikä ihottuma rajoitu vain siihen kohtaan, jossa sitä ensimmäisen kerran ilmeni. Jos jokin aine kerran aiheuttaa allergisen ihoreaktion, iho tulee jatkossa reagoimaan aineelle heti, vaikka kosketus olisikin hyvin lyhytaikainen. Allerginen kosketusihottuma ilmenee ihon punoituksena, ”nystyräisenä” ihottumana, kutinana ja joskus rakkuloina, jotka voivat kehittyä pieniksi haavoiksi.

Päivittäinen ihonhoito lievittää vaivoja

Huolellinen päivittäinen ihonhoito korkean rasvapitoisuuden omaavilla, hajusteettomilla ja tehokkaasti kosteuttavilla voiteilla voi ennaltaehkäistä ihottumien syntyä ja/tai estää ihottumaa pahenemasta. Ajoittain iho voi myös tarvita hoitoa oireita lievittävin lääkevoitein.

Keskustele tarvittaessa lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa ihosi perushoidosta niin normaaliarkena kuin ihottuman pahenemisvaiheiden aikana.

Vinkki!

Käytä käsineitä, kun peset astioita tai siivoat. Näin voit säilyttää ihon luontaisen suojan ja kosteustasapainon.

Ihottuman hoidon kulmakivet

Kosteusvoiteet ovat olennainen osa ihottumien hoitoa. Etenkin talvisin on kutinan ja ihottumien ennaltaehkäisemiseksi tärkeä muistaa päivittäin voidella koko keho huolellisesti. Kiinnitä myös huomiota siihen, miten usein peseydyt, mitä saippuaa käytät ja siihen, että vesi tosiaan kuivattaa ihoa.

Näytetyt tuotteet