Ihon rakenne ja tehtävät

Emme ehkä tule aina ajatelleeksi, että iho on elävä, aktiivinen elin. Se on itse asiassa kehomme suurin elin, jonka paino on aikuisella noin 3 kg ja pinta-ala noin 2 neliömetriä. Iholla on monta tärkeää tehtävää. Se toimii suojakerroksena, joka suojaa kehoa mikro-organismeilta, kemikaaleilta, paineelta ja jopa saippualta ja vedeltä. Iho myös viestii tunteista, esimerkiksi ihmisen punastuessa. Seuraavassa kerromme tarkemmin ihon rakenteesta ja siitä, miten se tarkkaan ottaen toimii.

Iho koostuu useista kerroksista:

1. Pintakerros (orvaskesi)

2. Keskikerros (verinahka)

3. Syväkerros (ihonalaiskudos)

Pintakerros (orvaskesi)

Pintakerros eli orvaskesi koostuu sarveiskerroksesta ja tyvisolukerroksesta. Ihosolut muodostuvat tyvisolukerroksessa ja siirtyvät kohti ihon pintaa poimien matkalla mukaan proteiinin täyttämää keratiinia. Tämän jälkeen ihosolut kovettuvat ja kuolevat, ja kuolleet solut muodostavat sarveiskerroksen – näkemämme ihokerroksen – ja suojaavat ihoa kuivumiselta ja ulkoiselta kulutukselta.

Uuden ihosolun muuttuminen kuolleeksi ihosoluksi kestää noin 4–6 viikkoa. Tämän jälkeen solut kuluvat pois kuivina ihohiutaleina eli hilseenä. Uusia soluja muodostuu jatkuvasti vanhojen tilalle.

Kuolleita ihosoluja sitoo yhteen ihon oma rasva (lipidit), joka tekee ihosta niin tiiviin, että se suojaa meitä ulkoisilta vaikutteilta, kuten kulumiselta ja taudinaiheuttajilta. Ihon syvemmät kerrokset tuottavat pintakerrokselle kosteutta, joka pitää sen pehmeänä ja kimmoisana.

Tiesitkö?

Iho on paksuinta kämmenissä ja jalkapohjissa ja ohuinta silmäluomissa.

Keskikerros (verinahka)

Verinahka koostuu sidekudoksesta sekä kollageeni- ja elastiiniproteiinien muodostamista kuiduista. Tämä tekee verinahasta samanaikaisesti vahvan ja elastisen. Kuvittelehan, miten paljon iho voi venyä ja supistua esimerkiksi raskauden aikana. Iän myötä elastisten kuitujen määrä vähenee hitaasti ja ihosta tulee löysä ja ryppyinen. Myös liiallinen auringonotto tuhoaa elastiset kuidut ja nopeuttaa ihon ikääntymistä.

Vinkki!

Kollageeni on proteiini, joka antaa iholle kiinteyttä ja elastisuutta. Soijapapujen, kalkkunan, kanan, tonnikalan, lohen ja linssien sisältämät proteiinit auttavat ihoa korjaamaan itseään ja muodostamaan lisää kollageenia. Sokeri ja nopeat hiilihydraatit voivat puolestaan vähentää ihon kollageenin määrää.

Verinahka sisältää myös hikirauhasia, talirauhasia, verisuonia, aistinsoluja ja karvatuppeja. Juuri tästä kerroksesta kipu- ja kosketusimpulssit siirtyvät hermojen kautta aivoihin.

Tiesitkö?

Elastiini on elastinen proteiini, joka auttaa kehon kudoksia saamaan muotonsa takaisin. Elastiini takaa, että iho palautuu normaalitilaan esimerkiksi nipistämisen jälkeen.

Syväkerros (ihonalaiskudos)

Verinahka yhdistyy ihonalaiskudokseen, joka koostuu erityisestä rasvasoluja sisältävästä sidekudoksesta. Rasvakudos on kehon energiavarasto, joka toimii myös sisäelimiä suojaavana eristeenä ja iskunvaimentimena. Ihonalaiskudoksen paksuus vaihtelee yksilöllisesti geneettisten tekijöiden ja elämäntyylin mukaan. Ihonalaiskudoksen paksuus voi olla yhdellä henkilöllä 2 cm ja toisella jopa 10 cm.

Mitä iho tekee?

Suojaa kehoa.

Iho toimii sulkuna. Ihon pinta on varsin hapan (pH 4,5–5,5), minkä vuoksi se on epäsuotuisa ympäristö bakteereille ja kemikaaleille. Sulku suojaa meitä myös paineelta ja kulumiselta.

Säätelee kehon lämpötilaa.

Kun altistumme kylmälle, ihon pienet verisuonet supistuvat, jolloin ihon läpi kulkee vähemmän verta. Näin kehosta vapautuu vähemmän lämpöä ja iho näyttää kalpealta. Kuumassa verisuonet puolestaan laajenevat ja verta pääsee kiertämään enemmän. Kun lämpöä vapautuu kehosta, iho muuttuu punaiseksi, ja hikoilu tehostaa edelleen lämpötilan laskua.

Pitää kehon kosteana.

Sarveiskerroksessa kuolleet ihosolut muodostavat sulun, joka pitää kosteuden ihon sisällä ja pitää sen joustavana. Kun ihosulku tuhoutuu esimerkiksi saippuan ja veden vuoksi, iho menettää kosteutta ja siitä tulee kuivaa ja hilseistä. Tämä voi lisätä myös ihottuman riskiä.

Vinkki!

Ihosi kuivuu aina, kun käyt suihkussa tai kylvyssä. Voit välttää tämän käyttämällä tavallisen suihkugeelin sijaan mietoja kylpyöljyjä. Decubal Shower & Bath Oil paitsi puhdistaa myös kosteuttaa ihoa.

Säätelee nestetasapainoa.

Hikoilu on tärkeää kehon suolamäärän säätelemiseksi. Hikoilun määrä riippuu iästä, lämpötilasta ja fyysisestä aktiivisuudesta. Yleensä hikoilemme noin ½ litraa vuorokaudessa.

Auttaa tuntemaan.

Vastasyntyneen ensimmäisiä aistimuksia ovat näkö, haju, maku ja – kenties kaikkein tärkeimpänä – tunto. Ihon hermopäätteet antavat aivoille tietoa paineesta, kivusta, kuumasta ja kylmästä. Tuntoaisti voi joskus varoittaa vaarasta ja toisaalta laukaista mielihyvän tunteita esimerkiksi hyväiltäessä.

Tehostaa D-vitamiinin saantia.

Ihon altistuminen auringon UV-säteilylle edistää kemiallista prosessia, jonka tuloksena muodostuu D-vitamiinia. D-vitamiini on tärkeää veren kalsiumpitoisuuden säätelemiseksi, ja sen on osoitettu vaikuttavan myönteisesti myös mielialaan. Parhaillaan tutkitaan myös mahdollista yhteyttä D-vitamiinin puutteen ja immunologisten sairauksien, kuten MS-taudin, välillä.

Näytetyt tuotteet