Kuivan ihon

Pohjoisessa ilmastossamme kuiva iho on hyvin yleinen ongelma. Kuivan ihon syyt voivat olla moninaiset, ja se voidaan kokea hyvin eri tavoin: joillakin iho tuntuu vain kuivalta ja kenties hieman kireältä ja kutiavalta, kun toisilla se aiheuttaa ikävää kutinaa ja halkeilua.

Kuivasta ihosta puuttuu kosteutta

Aivan kuin talo, joka on rakennettu tiilistä ja niiden välissä olevasta laastista, ihon pinta koostuu ihosoluista, rasvasta, joka sitoo solut yhteen ja estää vettä haihtumasta. Ihossa on myös proteiineja, jotka auttavat suojaamaan ihoa ja sitomaan ihoon vettä.

hud-fi

Kuivassa ihossa näitä rasvoja eli “laastia” on liian vähän, jolloin kosteus ei pysy ihon sisällä. Ihmisen ikääntyessä nämä ongelmat yleistyvät. Iän myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee.

Vinkki!

Älä käytä liian kuumaa vettä kylvyssä tai suihkussa. Mitä kuumempaa vesi on, sitä enemmän se kuivattaa ihoa.

Elämäntavat ja ilmasto vaikuttavat ihoon

Ihoosi vaikuttavista tekijöistä tärkeimpiä ovat geenisi ja elämäntyylisi. Oma vaikutuksensa on myös ulkoisilla tekijöillä, kuten stressillä, saasteilla, tupakoinnilla ja huonolla ruokavaliolla, samoin kuin vuodenajoilla. Syksyisin ja talvisin kuiva sisäilma voi kuivattaa ihoa. Toisaalta myös kesäaurinko voi kuivattaa ihoa. Voidaankin sanoa, että kuiva iho on ongelma vuoden ympäri. Napsauttamalla tätä voit lukea lisää asioista, joita voit tehdä arjessa kuivan ihon ehkäisemiseksi.

Vinkki!

Muista kosteuttaa iho, ennen kuin menet ulos kylmällä ja tuulisella säällä, ja pyri suojaamaan vaatteilla mahdollisimman suuri osa ihosta. Tämä koskee etenkin lasten herkkää ihoa.

Ihotaudit

Kuivan ihon syynä voi olla myös jokin ihotauti, kuten psoriaasi tai ihottuma.

Tästä voit lukea lisää psoriaasista.

Tästä voit lukea lisää ihottumasta.

Ihon halkeilu voi aiheuttaa infektioita

Kuiva iho on epämiellyttävää ja voi aiheuttaa myös muita iho-ongelmia. Kuivuus tekee ihon pinnasta epätasaisen, jolloin iho on “auki” ja tavallista alttiimpi bakteereille. Ihon halkeamat ovat ihanteellinen ympäristö infektioiden kehittymiselle.

image003

Näytetyt tuotteet