Psoriaasi

Psoriaasi on perinnöllinen ja krooninen sairaus, joka voi kohdistua sekä ihoon että niveliin (ns. psoriaattinen niveltulehdus).

Ihon psoriaasissa ihon ylimmän kerroksen (eli orvaskeden) soluja muodostuu normaalia nopeampaan tahtiin. Tästä seuraa tulehdustila ja ylimmän ihokerroksen irtoaminen. Reaktio näkyy punaisina, hilseilevinä läiskinä eri puolilla kehoa ja myös hiuspohjassa.

Psoriaasin oireiden vaikeusaste ja levinneisyys vaihtelevat suuresti eri yksilöillä. Tänä päivänä ei vielä ole olemassa hoitoa, joka parantaisi iho- tai nivelpsoriaasin. Yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla voidaan kuitenkin päästä varsin hyvään elämänlaatuun sairaudesta huolimatta. Joillakin psoriaatikoilla oireet voivat jäädä lieviksi ja heillä voi olla pitkiä, täysin oireettomia jaksoja, kun taas toisilla sairaus aiheuttaa jatkuvasti oireita ja vaivaa.

Psoriaasi johtuu todennäköisesti perimän ja ulkoisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Ulkoisia tekijöitä, jotka saattavat laukaista tämän sairauden, ovat esim. infektiot, alkoholi, tietyt lääkkeet ja erilaiset elämänkriisit.

Vinkki!

Muista kosteuttaa ihosi rasvapitoisella kosteusvoiteella heti suihkun tai kylvyn jälkeen.

Päivittäinen ihonhoito lievittää vaivoja

Arjen ihonhoito on erittäin tärkeä osa psoriaasin kokonaishoito-ohjelmaa. Rasvaiset perusvoiteet, jotka pehmittävät psoriaasiläiskiä ja pitävät ihon suojakerroksen ehjänä, pystyvät useimmiten yhdessä lääkevoiteiden (esim. kortisonivoiteiden) kanssa hillitsemään ja lievittämään oireita.

Jos em. voiteet eivät riitä, on psoriaasiin olemassa muitakin hoitovaihtoehtoja. Psoriaasin aiheuttamien ihomuutosten hoidossa noudatetaan yleensä seuraavaa kolmivaiheista ajattelutapaa:

  • Käytetään voidetta, emulsiovoidetta tai muuta hoitoa suoraan iholle
  • Annetaan valohoitoa
  • Käytetään tabletti- tai pistoshoitoa

Terveelliset elämäntavat voivat olla avuksi seurannaissairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyssä.

Näytetyt tuotteet